Live Magazines

live-magazines-txt Verslag van uw congr Created with Sketch. Verslag van uw congres
achtergrond

Warme broodjes

Richard Derks is de veteraan van de schrijversploeg van Live Magazines. Hij vertelt over de eerste keer dat hij meewerkte. De kick van het ‘live’ uitdelen van het vers-gedrukte magazine was onvergetelijk.

“Daar stond ik dan bij de uitgang, terwijl de mensen met hun goody-bag naar huis gingen. Naast me een doos met magazines. Zojuist afgeleverd door een koerier op een scooter, nog warm van de drukpers. Ik begon met uitdelen. ‘Kijk, u staat er zelf in!’ kon ik tegen de mensen zeggen. De uitdrukking op hun gezichten! Schitterend!”

De deadlines zijn onverbiddelijk en volgen elkaar in moordend tempo op.

Het onderwerp van Health Valley was innovatie op het gebied van de gezondheidszorg. De dag werd gehouden in De Vereeniging in Nijmegen en werd bezocht door honderden mensen. Aanbieders van zorg, beleidsmakers, professionals. Ik was als nieuwe schrijver ‘op proef’ mee maar moest eigenlijk meteen vol aan de bak. Mensen interviewen, verslagjes maken, artikeltjes schrijven.

Ik ben doorgaans een behoorlijke ‘peuteraar’ als het op schrijven aankomt, maar daar is bij het maken van een Live Magazine geen tijd voor. De deadlines zijn onverbiddelijk en volgen elkaar in moordend tempo op. Er moet geproduceerd worden, en die productie moet én leuk om te lezen én correct én inhoudelijk waardevol zijn. Pff…

Zo ziet ‘snel’ er in de praktijk uit.

Ik zag hoe het team van Live Magazines een soort ‘tijdsverdichting’ inschoof. Twee fotografen, twee vormgevers, vier schrijvers. Zo druk aan het werk dat de tijd vier, vijf keer zo snel lijkt te gaan. Tekst af, tekst akkoord, foto gemaakt, vormgeving gemaakt, laatste correcties doorgevoerd. Voor ik het goed en wel in de gaten had werd de opmaak naar de drukker gestuurd en was de dag bijna voorbij.

Net voor beëindiging van het event stond de koerier met honderden magazines voor de deur. Vers van de pers. Ik scheurde de doos open en ervoer voor de eerste keer de immense kick van een Live Magazine. Een tastbaar boekje, nog warm van het printen, aantrekkelijk opgemaakt en met een inhoudelijk stevig verslag van de dag. De eerste deelnemers gingen net naar huis. De mensen die ik eerder die dag geïnterviewd had, kon ik nu het resultaat in handen drukken. ‘Kijk, je staat op pagina 6, zie je?’

De magazines gingen als warme broodjes over de toonbank.

Het was bij een van de lezingen van die morgen gegaan over de noodzaak van snel handelen. Snelle tijden vragen om snelle resultaten. Dat was een redelijk abstract verhaal. Nu –met een Live Magazine in de hand– werd het plotseling heel concreet. Zo ziet ‘snel’ er in de praktijk uit. Een inhoudelijk magazine, in één dag klaar. De magazines gingen daar bij de uitgang als warme broodjes over de toonbank. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen aan wie ik het gaf, het nu –vijf jaar later– nog hebben. En wie weet, af en toe nog inkijken.

Het Live Magazine waar schrijver Richard Derks het over heeft is hier te lezen!