Live Magazines

live-magazines-txt Verslag van uw congr Created with Sketch. Verslag van uw congres
achtergrond

ChatGPT: de nagel aan de doodskist van Live Magazines?

We moeten het nog even hebben over ChatGPT, je weet wel, die fantastisch goeie taalbot. Kunnen wij wel inpakken?

We moeten het nog even hebben over ChatGPT, je weet wel, die fantastisch goeie taalbot. ‘Daar gaan jullie met Live Magazines zeker wel last van krijgen…’ vertrouwde iemand me onlangs toe. ‘Ik bedoel, zo’n congresverslag, dat is toch typisch iets voor zo’n AI? Jullie kunnen wel inpakken!’

De stem van de schrijver
En inderdaad, het is een geweldig slim ding, die ChatGPT. Maar nu de eerste schrik voorbij is begint ons toch iets op te vallen. De teksten van een AI zijn wel erg… hoe zeg je dat… AI-erig. Je merkt het meteen. Er zit geen smaak aan. Het zegt heel verstandige dingen –of juist heel onverstandige, dat maakt niet veel uit– maar het komt nooit echt tot een spannende stellingname of klinkende afsluiting of verrassende conclusie. Je mist als lezer de stem van de schrijver.

Op zoek naar details
Als we als team van Live Magazines verslag doen van een bijeenkomst zijn we gespitst op details. Zowel in beeld als in tekst. Details zijn veelzeggend, ze leveren vaak een leuke of verrassende ‘ingang’ voor een artikel of een verhelderend inzicht in abstracte materie. En die details zijn vooral bij mensen te vinden. In hun gedrag, hun woorden, hun reacties. Het detail is het korreltje zout in de hutspot van een bijeenkomst.

Mij ben je kwijt
En hutspot eten, dat gaat snel tegenstaan. Ik heb eens een beetje rondgevraagd zo links en rechts: ‘lees je zo’n artikel van een AI nou echt? Of verbaas je je alleen over de slimmigheid?’ En dan komt de aap uit de mouw. Zodra je als lezer door begint te krijgen dat een artikeltje door een AI is gemaakt, begint het grote afhaken. Knap gedaan, alle belangrijke woordjes staan er in, maar mij ben je kwijt.

Menselijk contact
Bij een bijeenkomst van welke aard dan ook gaat het maar ten dele over het vakinhoudelijke onderwerp. Het gaat –we weten het allemaal, maar we zullen het zelden als eerste noemen– vooral om de mensen. Het ontmoeten van nieuwe mensen, het terugzien van oude bekenden, het enthousiast worden van het contact. Dat is spannend, dat is leuk, dat is leerzaam en interessant. Daarvoor geef je je op, daarvoor kom je je bed uit.

Warm gevoel
En dat enthousiasme, dat wil je teruglezen in een ‘Verslag van de dag’. Dan is het een goeie investering om een Live Magazine te laten maken. Dus, dit is mijn geheel onafhankelijke advies voor onze opdrachtgevers: als je wil dat de bezoekers van je bijeenkomst ook na de dag zelf een warme herinnering hebben aan je event, zorg dan dat het verslag gemaakt is door échte mensen. Want AI, dat is niemand. En waarom iets lezen, dat door niemand geschreven is?

– Column geschreven door, een écht mens, Richard Derks
– Afbeelding gemaakt door William van Giessen met behulp van A.I. image software